Ana içeriğe atla

Gelecek Eğitimde

''Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ASELSAN ile ortaklaşa savunma sanayi sistemlerine yönelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kuracaklarını açıkladı.''

Çoktandır gelecek temalı, teknoloji eğitim ilişkisini konu alan bir yazı yazmayı düşünüyordum. Bu konuyla ilgili ümitlerimin artmasına sebep olan yukarıdaki haberi okumak, düşüncelerimi yazıyla ölümsüzleştirme işine karar vermemi hızlandırdı. İşte bugün tam da bu konuyu kaleme alma günüdür diye düşünüyorum.

İnternet tabanlı bilgi paylaşım ağı da denilen bir blog yazarıyım.

Blog sayfamda yazılarımı paylaşırken aynı zamanda heyecanımı, hayallerimi, geçmişe dair çıkarımlarımı ve geleceğe dair umutlarımı değerli okuyucularımızın düşünce deryalarına sunuyorum. http://bilimselkalem.blogspot.com/

Blog sayfamın girişinde okuyucularımı şu mesaj karşılar: ''Bilimsel Kalem sayfasında; üretken beyinlerin sancıları konusunda ortak bir düşünce ağına sahip olmaya, bilimsel, felsefi, edebi ve sanatsal fikir tartışmalarına davetlisiniz.

Bilimsel bilgiye, hikmet ehlinin gözüyle bakmak güzeldir. Fakat bu gerçeğe pozitif bilimle de ulaşmak gerekir.'' 

Blog sayfamın karşılama mesajında çarpıcı birkaç cümle ile dikkat çekmek istediğim konulardan olan 'Bilim-Teknoloji ve Eğitim İlişkisi' konusunun üzerinde durulup düşünülmesi gereğini belirtmek için de bu yazıyı kaleme alıyorum. 

Madem öyle, geleceğin eğitimle, eğitimin ise bilim ve teknoloji ile ne alakası var? Gelin hep birlikte bu konu üzerinde biraz kafa yoralım. 

Çeşitli metotlarla gerçeğe uygun bilgiler elde etmeye çalışmak bilimin en genel tanımıdır.
Bilimsel konularda elde ettiğimiz bilgilerin, uygulamaya konulmasına ise teknoloji denir. 


Bilimin elde etmeye çalıştığı bilimsel bilgiye ve onun son ürünü olan teknolojiye hikmet ehlinin gözüyle bakmak kendi medeniyet tasavvurumuzu oluşturacaktır.
Kadim medeniyetimiz; dünü idrak edip bugünün şuuruna eren ve yarını planlayan bireylerin yetiştirilmesi sayesinde yükselecektir.

Medeniyetimizi pozitif bilimle harmanlayıp geliştirecek nesillerin yetiştirilmesi öncelikle Milli Eğitim Bakanlığının ve üniversitelerimizin görevidir.
Milli ve manevi değerlerinin farkında, idealleri doğrultusunda kafasında bir gelecek tasavvuru bulunan bir nesil, Asım'ın nesli... 


Başta belirttiğim gibi teknoloji ile eğitim kavramları birbirinden ayrı düşünülemeyecek iki dinamiği ifade eder. Teknolojinin gelişmesi eğitim düzeyinin yükselmesine bağlıdır. Bu durumun tersi de doğrudur.

Yazıyı kaleme almamı hızlandıran habere dönecek olursak haberde, Milli Eğitim Bakanlığının ASELSAN ile savunma sanayi sistemlerine yönelik bir tematik lise konusunda proje geliştirdiği yer alıyor.

Tematik lise nedir açıklayalım. Bir meslek alanında faaliyet gösterecek ve bulunduğu ilde alana ilişkin çalışan büyük ölçekli sektör temsilcileriyle en az 10 yıl iş birliğinde bulunacak lise türüdür.

Son yıllarda savunma sanayimizin yerli ve milli teknolojilerle gelişerek bu alandaki ihtiyaçları karşılaması hepimize gurur veriyor.

''Bu haber neden sizi heyecanlandırdı?'' diye sorabilirsiniz.

“Ara eleman ihtiyacının tabiri caizse çekirdekten yetişme insanlar sayesinde karşılanacak olması ayrı bir gurur kaynağı elbette...” diye cevaplarım bu soruyu.

Milli Eğitim Bakanımız Sn. Ziya SELÇUK göreve geldiği günden beri farklı söylemleri ve çıkışları ile ezberleri bozarak yoluna devam ediyor, diyebilirim. Kamuoyunun ve Milli Eğitim camiasının büyük oranda desteklediği söylemler, doğal olarak bir heyecan yaratmış durumda.

“2023 Eğitim Vizyonu” ile yol haritası açıklanan; öğretmeni önceleyen, okulu yaşayan bir öğrenme ortamı olarak ön plana çıkarmaya çalışan bu söylemler, inşallah yarattığı heyecanını etkisiyle eyleme dönüşür. 

Netice itibariyle de maarif davamız bizleri gelecekte Asım'ın neslinin yetişeceği yarınlara taşır diye ümit ediyorum. 

Savunma sanayimizin yerli ve milli kuruluşu ASELSAN'ın nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak için MEB ile tematik bir lise üzerinde proje geliştirmesi benim için heyecan verici ve gelecek için güzel bir haber diyebilirim. 

Geçmişinin farkında ve geleceğini planlayan gençlerimizin beyinlerine adeta bir tohum gibi ekmemiz gereken medeniyet düşüncemiz ancak onlarla birlikte yükselecektir.
Her alanda nitelikli insan yetiştirmenin önemi, bu yetişmiş insan gücünü gelecek planları ile doğru orantılı olarak istihdam edebilmekte gizlidir.
Kamunun ve özel sektörün dünyadaki gelişmelerle eş güdümlü olarak değişen insan kaynağı ihtiyacının planlı bir şekilde karşılanması için atılan bu adımın devamı olarak diğer alanlarda da benzer istihdam ağları kurulmalıdır. 

Geleceği planlamak neden gerekli? 

Çünkü bugün doğan çocukların gelecekteki meslekleri, bugünkü mesleklerden çok farklı olacak.
Hayat büyük bir değişimle birlikte inanılmaz bir hızla akıp gidiyor.
Bireyler, kurumlar, devletler ve medeniyetler yapacakları gelecek planları sayesinde bu değişime ancak ayak uydurabilir. 

Bir insanın gelecek planı kendisinin gelecekteki olmak istediği iş, imkan ve yaşam standartlarını ilgilendirir. Fakat kurum, devlet ve medeniyetlerin gelecek planları milyonlarca kişiyi etkiler. 

Bu yönüyle başlıkla belirttiğimiz konumuz üzerinde geleceğe dönük planlamaların yapılması elzem bir husustur. Bilim ve teknoloji konularına verilen önemle doğru orantılı olarak artacak eğitimin kalitesi neticesinde pozitif bilimlere inanan ve kadim bir medeniyet düşüncesine sahip Asım'ın nesli de diyebileceğimiz bir neslin yetişeceği geleceği planlamamız gerekiyor. 

Gelecek Eğitimde

Blog sayfamda daha önceleri yazdığım bir yazının başlıkları ile konuyu açıklamak istiyorum.

Nesnelerin İnterneti ve Zekâları
Giyilebilir Teknoloji Ürünleri
Yapay Zekâ / İnsansılaşmak
Sanal Gerçeklik / Hologram
Crispr-Cas9 ve Gen Mühendisliği

(Bknz: https://bilimselkalem.blogspot.com/2018/06/olumlu-gelecegi-tasarlamak.html )

Yukarıdaki ana başlıklarıyla düşünce dünyanıza sunduğum bilim ve teknoloji konuları insanlığın geldiği son noktayı bizlere gösteriyor. Gelecek planı yapmanın gerekliliğini ise kanıtlıyor.
Sanayi devriminin yüz elli sene gerisinde başladığımız muasır medeniyetlere ulaşma yolculuğumuzda onları geçme ülkümüz için, bilim ve teknolojinin ulaştığı bu baş döndürücü nokta, kesinlikle kaçırmamamız gereken bir tren gibidir. 

Bu treni kaçırmamak, bizim Endüstri 4.0'da, Toplum 5.0'da ve birçok teknolojik gelişmede pazar haline gelmemizin yolunu açacak fırsatları yakalamamızı ve bu alanlarla birlikte birçok alanda dünyada söz sahibi olmamızı sağlayacaktır. 

Geleceği şekillendirecek milletlerin eğitimli insan sayıları fazladır. Medeniyet ufkunu yakalayan bu milletler her konuda diğer milletleri geride bırakacaklardır. 

Sağlıcakla, hoşça kalın...

Yorumlar

Blogdaki Popüler Yayınlar

Bilim : Sanat : Toplum :

Toplumun Gelişmesinde; Bilim mi Sanat mı Daha Önemli ? Jean Jacques Rousseau tarafından 1750 yılında yazılan ''Bilimler ve Sanatlar Hakkında Nutuk/Söylev'' kitabındaki yazarın görüşü, az sonra okuyacağınız satırlardaki şahsi görüşlerime tam olarak uyuşmuyor diyebilirim. Toplumların gelişmesinde bilim ve sanat konularının rollerini eğer merak ediyorsanız hep birlikte merakımızı giderelim, ne dersiniz? Rousseau kitabında; bilimin ve sanatın insanları boş uğraşlara yönelttiğini ve erdem kavramını bitirdiğini söylüyor. Bilimin artması ve sanatın çoğalmasıyla yöneticilerin, askerlerin erdemlerini yitirmesi ve ahlaklarının bozulmasına sebep olduğunu anlatıyor.  Bu yüzden bozgun ve yenilgilere uğranıldığından bahsediyor. Hatta bir yerde ''…bize birçok bilim öğrettiniz, yüksek bilgilere ulaştırdınız; ama bütün bunların hiçbirini bize öğretmemiş olsaydınız yeryüzünde daha az mı kalabalık olacaktık?  Daha kötü mü yönetilecektik? Daha az güçlü, daha az sağlıklı, daha

Ruhunuzun bir tarafı, bırakınız 'Çocuk' kalsın !

' A nnesi gül koklasa, ağzı gül kokar' diye özetlese de şair, biz  anlatalım istedik. 'Çocuk' konusunu...                                                            ' Masum ' kimdir deseler, hemen aklımıza ilk olarak 'çocuk' gelir, öyle değil mi?  Tabii ki öyledir. Tüm çocuklar masumdur çünkü. Asya'dan Afrika'ya kadar dünyanın her köşesindeki çocuk kalbi olabildiğince masum çarpar.  Peki çocuğun minicik kalbine sığdırdığı dünyalar kadar masumiyet   neler oluyor da çocuk  büyürken  azalıyor dersiniz?  Neler oluyor da dünyada olabildiğince kötü insanlar, bunca masum çocuk varken hala kötü kalabiliyor? Bu soruların muhtelif cevapları olsa da bizim ortak bir temennimiz vardır. Bir çocuk büyürken, beyni ve kalbindeki masumiyet azalmamalı, aynı zamanda içindeki küçücük çocuğa ait ruh, hep biraz çocuk kalmalıdır.👍  Yoksa etrafındaki acımasız dünyada ne kendisine yapılan haksızlıkları unutabilir. Ne de hataları ve ihanetleri atlatabilir.... Sabah se
EŞ ZAMANLI İNTERAKTİF UYGULAMALAR PROJESİ  “ VÜCUDUN SENİNDİR ONU KORU ” “ SANAL ÂLEMDE GERÇEK GÜVENLİK ” PROJELERİ ÖRNEKLEMİ İLE ANLATIMI 2017-MERSİN Proje Koordinatörü: Ahmet YALKIN / Mezitli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü MEZİTLİ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİ GELİŞTİRME BİRİMİ PROJE GEÇMİŞİ ( 2015-2017) 1. Vücudun Senindir Onu Koru Projesi ( Mersin ili geneli / 360000 Öğrenci ve Öğrencilerin Velileri) 2. Sanal Âlemde Gerçek Güvenlik Projesi ( Mersin ili geneli / 360000 Öğrenci ve Öğrencilerin Velileri) 3. Mezitli – Eğitim Liderleri Akademisi ( Cumhurbaşkanlığı Protokol Eski Uzmanı / İhsan ATAÖV’ün katılımlarıyla  / İl genelindeki eğitim yöneticilerine ) 4. 2015 KA101 AB Projesi –( Kaynaştırma Öğrencilerine Yönelik /125000 € Hibe Bütçeli ) 5. 2016 KA101 AB Projesi – (Mültecilere Yönelik / 88512 € Hibe Bütçeli ) 6. 2017 KA101 AB Projesi –( Ortaöğretim Kurumlarında Erken Okul Ter