Ana içeriğe atla

Payidar ∞

Yazımıza kronolojik bir başlangıç yaparak insanın dünya üzerindeki macerasıyla başlayalım istiyorum. İnsanlık tarihi kitaplarında ilk insan topluluklarının daha çok su kenarlarında hayat bularak dünyanın değişik coğrafyalarına dağıldıkları ifade ediliyor. Çoğunlukla ailelerden oluşan avcı toplayıcılardan oluşan gruplar zamanla kabileleri oluşturarak yerleşik hayata geçen ilk insanlar oldular. 

Yerleşik hayata geçen ilk insanların oluşturduğu topluluklar köyler veya kasabalar olarak nitelendirilebilecek küçük yerleşim alanlarında insan medeniyetini geliştirmeye başladılar. Başlangıçta sadece tohumları ıslah edip çiftçilik yaparak yaşayan bu gruplar toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda farklı sosyal ve beşerî ihtiyaçları karşılayacak şekilde evrilerek ilerleme gösterdiler. 

Dünyanın en ücra köşelerine dahi yayılan insanlık aradan geçen binlerce yılda her geçen gün ilerleme kaydederek insan medeniyetini geliştirdi. Bugün sekiz milyarı geçen dünya nüfusu, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan iki yüzden fazla ülkede yaşıyor. Adına Türk, devletine Türkiye Cumhuriyeti denilen ve medeniyet ailesinin şerefli bir mensubu olarak tarih sahnesinde boy gösteren asil milletimiz bu ailenin bir parçası. Diğer soydaşlarımızla birlikte bugün dünyada kendi devletleri içerisinde ve diğer devletlerde iki yüz milyondan fazla Türk bulunuyor. 

Türk milletinin kurduğu ilk devlet olan Asya Hun Devleti'nden bu yana süregelen devirlerde milletimizin devletsiz kaldığı bir döneme rastlanmıyor. İnsanlık tarihinin ilk çağlarından itibaren bulunduğu coğrafyalarda; kurduğu devletler, ordu teşkilatlanmaları, bilim ve sanatta gösterdiği gelişmeler gibi özellikleri göz önünde bulundurulduğunda milletimizin şan ve şerefle dolu tarihi ile gurur duymamak imkânsız. 

İnsanlık tarihi itibarıyla milletimizin gösterdiği ilerleme bazı dönemlerde diğer milletlere nazaran geriye düşse de milletimiz, tarihimizin hiçbir döneminde insanlık dışı vasıflarla anılamamıştır. Türkler insan medeniyetinin asil bir üyesi olarak tarih sahnesinde yerini ve önemini koruyacaktır.

Devletleri yaşatanın millet olduğu bilinciyle kurulan on altı büyük devletle bu yarışın bir parçasıyız. İnsan medeniyeti penceresinden bakarak ifade etmeye çalıştığım mesele Türk milletinin tarihin farklı çağlarında çoğunlukla söz sahibi ve güçlü, aynı zamanda adaletli ve payidar bir millet olarak kabul görmüş asil bir millet olmasıdır. 

On altı devletinin sonuncusu olan Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılını kutladığımız bu kutlu günlerde Türk milletinin mensubu olarak ne kadar övünç duysak azdır. 

Payidar kelimesinin; 'sonsuza kadar kalıcı ve yaşayacak olan' anlamıyla ifade ederek Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 100. Kuruluş yılını böylesine anlamlı bir kelime ile anıyor ve devletimizin ebed müddet var olmasını yürekten diliyorum. 

Tarihte çağ açıp çağ kapatan, üç kıtada adaletle hüküm sürdüğü topraklara kardeşlik tohumları eken bu necip millet, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışından sonra yine payidar olma vasfını sürdürerek kurduğu genç cumhuriyetle bekasını sürdürüyor.

On altı Türk Devletinin kurucuları olan; Teoman Han, Panu, Balamir, Aksuvar, Bumin Kağan, I. Bayan, Böri Şad, Kutluk Bilge Kül Kağan, Bilge Kül Kadir Han, Alp Tigin, Tuğrul Bey, Kutbeddin Muhammed, Batu Han, Timur, Babür Şah, Osman Bey'den bu yana fıtrat değişmemiştir. 

Son devletimiz olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'de tarihin altın sayfalarında payidar bir milletin kurtarıcısı olarak yerini almıştır. 

Şanlı tarihimizin devamı niteliğindeki genç Cumhuriyetimizin 100. Yılını bu tarih bilinci ve şuuruyla idrak ederek, devletimizi ilelebet payidar kılmak için var gücümüzle çalışmak en temel vazifemizdir.

Cumhuriyet tarihimizde taş üzerine taş koyan herkesi değerli görmeli, bütüncül bir bakış açısıyla ve kimseyi ötekileştirmeden devam edeceğimiz bu medeniyet tasavvurunda köklerimizden aldığımız güçle geleceğe daha güvenle ilerlemeliyiz. Böylece son zamanlarda gösterdiğimiz yerli ve milli teknoloji hamlesi ile bilim ve sanatta gösterilen ilerleme de kalıcı olacaktır.

Kurtuluş Savaşımızda Türk milletini emperyalist güçlere karşı bir bütün halinde birleştirerek tarihin akışını değiştiren ve Cumhuriyet'i ilan ederek; fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek adına ömrünü çok sevdiği milletine adayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum. Türk'ün ilimde ve fende ilerleyerek muasır medeniyetler seviyesine çıkması için kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir neferi olarak da  Cumhuriyet Bayramımızı yürekten kutluyorum.

İyilik getiren şey, talih ve uğur anlamlarıyla eski Türklerden beri kullandığımız bu 'kut' inancının ifadesi olarak tanımlayabileceğimiz 'kutlamak' kelimesinin ise içinin doldurulması gerektiğine inanıyorum. Kuru sözle değil iş ve eylem ile; devletimizin bekası ve milletimizin refahı için var gücümüzle çalışarak; bilim ve sanatta göstereceğimiz ilerlemenin kut'lanacağı nice yüzyıllara.

Yaşasın Cumhuriyet!

Var olsun Devlet!

Payidar ol Türkiye'm!

Yorumlar

Blogdaki Popüler Yayınlar

Bilim : Sanat : Toplum :

Toplumun Gelişmesinde; Bilim mi Sanat mı Daha Önemli ? Jean Jacques Rousseau tarafından 1750 yılında yazılan ''Bilimler ve Sanatlar Hakkında Nutuk/Söylev'' kitabındaki yazarın görüşü, az sonra okuyacağınız satırlardaki şahsi görüşlerime tam olarak uyuşmuyor diyebilirim. Toplumların gelişmesinde bilim ve sanat konularının rollerini eğer merak ediyorsanız hep birlikte merakımızı giderelim, ne dersiniz? Rousseau kitabında; bilimin ve sanatın insanları boş uğraşlara yönelttiğini ve erdem kavramını bitirdiğini söylüyor. Bilimin artması ve sanatın çoğalmasıyla yöneticilerin, askerlerin erdemlerini yitirmesi ve ahlaklarının bozulmasına sebep olduğunu anlatıyor.  Bu yüzden bozgun ve yenilgilere uğranıldığından bahsediyor. Hatta bir yerde ''…bize birçok bilim öğrettiniz, yüksek bilgilere ulaştırdınız; ama bütün bunların hiçbirini bize öğretmemiş olsaydınız yeryüzünde daha az mı kalabalık olacaktık?  Daha kötü mü yönetilecektik? Daha az güçlü, daha az sağlıklı, daha

Ruhunuzun bir tarafı, bırakınız 'Çocuk' kalsın !

' A nnesi gül koklasa, ağzı gül kokar' diye özetlese de şair, biz  anlatalım istedik. 'Çocuk' konusunu...                                                            ' Masum ' kimdir deseler, hemen aklımıza ilk olarak 'çocuk' gelir, öyle değil mi?  Tabii ki öyledir. Tüm çocuklar masumdur çünkü. Asya'dan Afrika'ya kadar dünyanın her köşesindeki çocuk kalbi olabildiğince masum çarpar.  Peki çocuğun minicik kalbine sığdırdığı dünyalar kadar masumiyet   neler oluyor da çocuk  büyürken  azalıyor dersiniz?  Neler oluyor da dünyada olabildiğince kötü insanlar, bunca masum çocuk varken hala kötü kalabiliyor? Bu soruların muhtelif cevapları olsa da bizim ortak bir temennimiz vardır. Bir çocuk büyürken, beyni ve kalbindeki masumiyet azalmamalı, aynı zamanda içindeki küçücük çocuğa ait ruh, hep biraz çocuk kalmalıdır.👍  Yoksa etrafındaki acımasız dünyada ne kendisine yapılan haksızlıkları unutabilir. Ne de hataları ve ihanetleri atlatabilir.... Sabah se
EŞ ZAMANLI İNTERAKTİF UYGULAMALAR PROJESİ  “ VÜCUDUN SENİNDİR ONU KORU ” “ SANAL ÂLEMDE GERÇEK GÜVENLİK ” PROJELERİ ÖRNEKLEMİ İLE ANLATIMI 2017-MERSİN Proje Koordinatörü: Ahmet YALKIN / Mezitli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü MEZİTLİ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİ GELİŞTİRME BİRİMİ PROJE GEÇMİŞİ ( 2015-2017) 1. Vücudun Senindir Onu Koru Projesi ( Mersin ili geneli / 360000 Öğrenci ve Öğrencilerin Velileri) 2. Sanal Âlemde Gerçek Güvenlik Projesi ( Mersin ili geneli / 360000 Öğrenci ve Öğrencilerin Velileri) 3. Mezitli – Eğitim Liderleri Akademisi ( Cumhurbaşkanlığı Protokol Eski Uzmanı / İhsan ATAÖV’ün katılımlarıyla  / İl genelindeki eğitim yöneticilerine ) 4. 2015 KA101 AB Projesi –( Kaynaştırma Öğrencilerine Yönelik /125000 € Hibe Bütçeli ) 5. 2016 KA101 AB Projesi – (Mültecilere Yönelik / 88512 € Hibe Bütçeli ) 6. 2017 KA101 AB Projesi –( Ortaöğretim Kurumlarında Erken Okul Ter