Ana içeriğe atla

İnsanın Renklisi


HAYATI ALGILAMAK

İlkokulda öğrendik hepimiz...
Beş duyu organımız var, öyle dedi öğretmenimiz.
Görüyor, kokluyor, dokunuyor, işitiyor ve tadıyoruz.
Duyularımız var bizim, insani özelliklerimiz var.
Duyularımız sayesindedir ki, dünya üzerinde diğer canlılardan da ayrılıyoruz.
İnsanlar duyularının yanında; akıl, vicdan, ahlak ve inanç yapıları sayesinde yaşlı dünyamızın en kadim misafirleridir. 

Duyuların ötesinde insanı insan yapan düşünceleri, duyguları ve davranışlarıdır.

Sizce de öyle değil mi?

Misafirlik demişken göz açıp kapayıncaya kadar geçirdiğimiz hayatımızın, bu AN'a kadarki kısmını yaşadık, peki geride ne bıraktık?

Ve geri kalan hayatımızda gelecek planımızı nasıl yaparsak daha mutlu bir yaşam süreriz?

Daha anlamlı ve mutlu bir yaşam için hayatın renklerini konuşmalıyız diye düşünüyorum.

En azından duyu organlarımızın algıladıkları kadarını...

Günlük hayatımızda hayatımıza renk kattığını düşündüğümüz birçok olgu var elbet.

Hayatımızı renklendiren bu olgular nedir derseniz birkaç sıradan cümle ile tanımlanamayacak kadar geniş bir husustur derim.

Hayatımıza renk katmanın yollarını ise şöyle açıklayabilirim; 


Güne başlarken dua edin, güzel bir gün geçireceğinizi düşünerek güne başlayın. Hayatta sahip olduğunuz her ne varsa size katkılarına şükredin. Dua ederken de ' Allah'ım seni seviyorum ' demeyi unutmayın. 

AN'ı yakalayın. Daha önceki yazılarımda da çokça üzerinde durduğum bir husustur. Hayat bizi hiçbir AN'ı kaçıracak kadar zenginlikle karşılamayabilir. Her AN'ımızın yenisini yaşayacak kadar şanslı olamayabiliriz. Hayatı yavaş yaşayın, her AN'ı tadına vararak yaşayın. 

Bilinçli bir şekilde farkında olarak yaşamalıyız tüm duygularımızı. Ağlanacak bir durumda ağlayın fakat güleceğiniz bir durumda da katıla katıla gülün. 

Kimseye kin beslemeyin. Kin beslemek en çok sizi üzecek bir durumdur. Negatif enerji dönüp dolaşıp sizi bulacak ve hayatınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Affedebilen insan asil bir davranış sergiler. Geçmişte yaşanılan olayları unutun ve o olumsuzlukların sebebi olan herkesi de hayatınızdan çıkarın. 

Müşfik olun. Hayvanlara, insanlara ve bitkilere şefkat duygunuzu hiçbir zaman eksik etmeyin. Şefkatli insanlar yüce ruhlu varlıklardır. Şefkatin yanında merhamet duygusu da çok mühimdir. Yaşlılarla zaman geçirin, insanlara yardım edebileceğiniz sosyal yapılarda bulunun. Komşu hakkını gözetin, değerlerimize sahip çıkın. 

Stresi azaltmanın yollarını arayın. Sizi strese sokan bütün konulardan uzaklaşmaya çalışın. Eğlenmek için kendinize zaman ayırın. Eğlence hayatın renkleri arasında çok önemlidir. 

Spor yapın ve sağlıklı beslenin. Sağlam bir vücut yapısı sayesinde düşünce yapınız da daha sağlıklı olacaktır. 

Sizi mutlu eden aktiviteleri yeniden yapın. Daha önce izlediğiniz filmler eğer sizi mutlu etti ise yeniden izleyin. Daha önce gittiğiniz bir yer size huzur verdi ise yeniden gidin. Sevdiğiniz müzikleri yeniden dinleyin. 

Düşündüklerinizi paylaşın. Bu bir günlük olabilir, not defteri olabilir. İçinizdeki tüm düşüncelerin o saklandıkları yerden çıkması için etkin bir yöntem olarak sizi rahatlatacaktır. 

Aralıklarla giyim tarzınızı değiştirin. Yeni kıyafetler almaya çalışın ve bazen kendinizi alışveriş yaparak ödüllendirin. Bir gömlek dahi alsanız bu sizi mutlu edecektir. 

Daha önce gitmediğiniz yolları kullanın. Alışkanlıklarınızı değiştirin. Bilmediğiniz sokaklarda yürüyün. Bisiklet sürün ve ıslık çalın. Islık çalmak bedeninizle müziğin ritmini eşitleyen sihirli bir rahatlama yöntemidir. 

Sağlıklı bir bünye ve renkli bir hayat için düzenli bir uyku da şart. Erken yatıp erken kalkın. İnsanların en üretken oldukları zamanlar genellikle sabahın erken saatleridir. Bunu etkili ve verimli kullanın. Zamanın telafisi yok unutmayın. 

Zamanı planlı yaşayın. Bir hafta içinde ziyarete gidilecek dostlar listesi, bir ay içinde okunacak kitaplar listesi, gezilecek yerler vb. gibi motive edici planlar yapın.
Sizi heyecanlandıran aktivitelerin içinde bulunun. Doğa sporlarını da ihmal etmeyin. 

Müzik dinlemeyi, kendi çapınızda resim yapmayı, güzel sanatların diğer alanları ile meşgul olmayı önemseyin. Güzel sanatlar hayatın gerçek renklerindendir. Resim yapan, müzik yapan veya dinleyen biri nasıl olur da hayattan tat alamaz? 

Hayatımın rengi bu diyebileceğiniz ne varsa bu listenin altına ekleyin😉

Yukarıdaki liste kadar daha yazsak, belki bazılarınız için kafi gelmeyecek ve hayatı tüm renkleriyle yaşayanlar için eksik kalacaktır listemiz... 

Bazıları için ise, birkaç satırdaki hususlar bile kafi gelecek ve hatta zorlanacaktır kişi. 

İnsan olarak yaratılış ile alakadar fıtratımızdan gelen özelliklerimizi barındırırız. Doğumdan itibaren gelişmeye ve değişmeye başlayan yapımızda genetik kodlarımız bize yatkın olduğumuz alanlarda yardımcı olsa da kendimizi geliştirerek birçok diğer alanda da hayatın renkleri ile yaşamımızı süsleyebiliriz. 

Doğuştan resim kabiliyeti olan birinin resimle ilgili kabiliyetini geliştirmesi ama bunun yanında diğer alanlarda da hayatını renklendirmesi beklenir. 

Hayatını bütün renkleriyle, yaşam heyecanını yitirmeden, doyasıya yaşayanlar yok mudur?

Nâzım Hikmet de zorlu, sıkıntılı dönemlerinde bile dolu dolu ve renkli bir yaşamın güzelliğinden söz etmiştir. 

1947’de yazdığı “Yaşamaya Dair” şiirinde; 

“Yaşamak şakaya gelmez, büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın bir sincap gibi mesela, yani, yaşamanın dışında ve ötesinde hiçbir şey beklemeden, yani bütün işin gücün yaşamak olacak.” Der ve tarif eder kendince, yaşamaya dair her şeyi...
Peki, bir renk olsanız, hayatın renklerinden hangisi olmak isterdiniz?


Beyazın temizlik ve saflık, mavinin dürüstlük, turkuazın dikkat çekicilik, yeşilin denge ve uyum, sarının akıl ve zeka, grinin uzlaştırıcı ve bunaltıcı, turuncunun heyecan demek olduğu renklerin dili sözlüğünde içlerinden hangisi ya da hangileri olmak daha cazip acaba? 

Gerçek anlamıyla renklerin hissettirdiklerini hayatının tam orta yerinde yaşayan bizler, arkadaşlarımız, komşularımız, akrabalarımız vardır elbet.

Örneğin;

Gri ile siyah renk gibi yaşamayı seçen bir komşunuz olsa mesela, güler yüzle selam verir miydi ki size? 

Ya da mavi ile mor renk gibi yaşamayı seçen kişi, bir akrabanız olsa onu özlemez miydiniz? 

Diyelim ki öğretmeniniz turkuazı seçti kendine, bir de yeşili... İşte bütün mesele tam da burada. 

Hayatımızı renklerle eşleştirerek anlattığım bu söz oyunu aslında bir gerçeği yansıtıyor.

Bazılarımız griyi seçerek, grinin o bazen uzlaştırıcı da olsa genelde bunaltıcı etkisini psikolojimizde yansıtmaz mıyız?
Bazılarımız kırmızıyı seçerek, enerjik ve canlandırıcı etkisiyle etrafımızdakileri canlandırmaz mıyız? 

Bazılarımız sarıyı seçerek entelektüel birikimimizi bir sarı ışık süzmesi gibi saçmaz mıyız? Akıl ve zekanın rengi olan sarının dikkat çekmesi gibi, toplumda tüm gözleri üzerimize toplamaz mıyız? 

Grinin uzlaştırıcı ve bunaltıcı tarafı, kırmızının enerjik ve canlandırıcı tarafı, sarının akıl / zekanın rengi olması gerçeğinden yola çıkarak yazdığım yukarıdaki satırlar aslında karakterlerimizi de yansıtan renklerin varlığını ortaya koyuyor. 

Renklerin dili olsa da konuşsa derler ya hep. İşte renklerin diliyle karakterleri eşleştirerek yukarıdaki tasviri onun için yaptım. Bol sorulu da olsa umuyorum maksat hasıl olmuştur diye düşünüyorum. 

Her bir rengin insan tabiatında etkisinin olduğu kesin bir olgudur. Bu etkiler iyi ya da kötü yönde olur. 

İnsan psikolojisi o kadar karmaşıktır ki, bence psikolojimizi etkileyen bir çok şey arasında renkler, çok önemli bir yer tutmaktadır. 

Günümüzde binaların iç mekan ve dış mekanlarının renk seçimleri, alışveriş tercihlerimizdeki renkler, ambalaj paketlerindeki renk oyunları dahi renklerin psikolojimiz üzerindeki etkisini kanıtlar niteliktedir. 

Hayatımızı tüm renkleriyle dolu dolu yaşamalı ve AN biriktirmeliyiz.
İşte bu çeşitliliğin, her alandaki farklı renklerin insan ruhunda da bir şekilde yansıma bulmuş halinin adı müziktir. 

Renkli insanların ancak renkli dünyaları vardır. Hayatlarını doğru bir şekilde algılayıp şekillendiren insanlar daha etkin ve verimli olurlar. 

Hayatın renklerinden biri de hiç şüphesiz müziktir. Müzik konusunu hayatın rengi olarak biraz irdeleyelim. Ne dersiniz ?

Müziğin Hayatımızdaki Rolü ve Önemi“Musiki, insanı Allah’a en ziyade yaklaştıran bir unsurdur ve bu anlamda bütün felsefelerden üstündür.” diyen Beethoven, bu cümlesinde musikinin kaynağını ve maksadını açıklamıştır. 

Müziğin hayatımızdaki rolü ve önemini İmam-ı Gazali’nin ifadesiyle anlamaya çalışalım; 

“Udun ve evtârının, baharın ve ezhârının tesir eylemediği bir kişinin mizacı o kadar bozuktur ki bunun ilacı yoktur” diyen Gazali baharın ve çiçeklerin güzelliklerini yani bir anlamıyla renklerini göremeyen kişiler ile müziğe hayatında yer vermeyen kişilerin ruhunda eksiklikler olduğunu ifade etmiştir. 

Aslında başlıkla ilgili tüm anlatılmak istenilen yukarıda Gazali tarafından özetlenmiştir. Hayatımızda müziğe ve diğer çeşitli renklere yer verdiğimiz durumda mizacımız yani psikolojimiz olması gereken gibi seyredecektir. 

Müziğin doğrudan ruha hitap ettiği fikriyle hareket eden Goethe, ruhun da kendisini en doğru ve en güzel şekliyle ancak müzikle ifade edebileceği sonucuna varır. 

Kınalızade Ali Efendi de, “Güzel nağme ve seslerin tesir etmediği kişi, daire-i insaniyyetten hariçtir. Belki daire-i hayvaniyyetten de alçak ve insan-ı kâmil katında cemad-ı mutlaktır” demektedir. 

Konfüçyüs ise, “fazilet, insan yaratılışının temelidir; musiki ise faziletin süsüdür” der.

Orta Asya'da Türk topluluklarında müzik şamanlar tarafından kopuz veya saz kullanılarak güç verme, şifa sağlama, birlik ve beraberlik duygularını geliştirme, orduya moral verme gibi amaçlarla kullanılmıştır. 

Müzikle tedavi, birçok milletlerin şifa sağlama yöntemlerinden birisi olmuştur. Türklerde de sıkça kullanılan bu yöntem sayesinde müziğin iyileştirici özelliği ortaya çıkarılmıştır. 

Bilhassa İbn Sina, “Şarkı söylemek, sağlığı koruyan en iyi egzersizdir” diyerek müzikle tedavi konusundaki genel kanaatini ortaya koymuştur. 

Diğer yandan mutasavvıfların, “müziğin marifet sahipleri için ruhun gıdası olduğu ve kişinin olgunlaşmasına katkısı bulunduğu” şeklindeki kanaatleriyle birlikte müzikle tedavi İslam dünyasında daha da güç kazanmıştır. 

Müzik ruhun gıdasıdır sözünü bilmeyenimiz neredeyse yoktur. Birbiri ardına sıralanmış ahenkli notaların değişik aletlerle ses olarak, insan tarafından işitilmesi/hissedilmesi sayesinde müzik ruhumuza tesir eder. 

Bir grup kimyager ve fizikçi tarafından yapılan bir deneyde;

Değişik müzik türlerinin donmak üzere olan su üzerine dinletilmesiyle görülmüştür ki pop, jazz vb. gibi müzik türleri dinletilen su donarken kristalleri karmaşık bir şekil almıştır. 

Klasik müzik dinletilen su ise donarken buz kristalleri çok düzgün ve eşsiz bir görüntü sergilemiştir. 

Sadece canlılar değil cansızlar üzerine de müziğin etkilerinin bulunduğu söylenebilir. Doğanın da müziği vardır. Dingin ve huzurlu bir anda yaşlı dünyamızı dinlediğinizde çeşitli doğal seslerin bir ahenkle, doğanın müziğini oluşturduğunu duyar ve hissederiz. 

Dalga sesleri, kuş sesleri, yağmur ve rüzgar sesleri gibi birçok ses doğanın bu huzurunun bir parçasıdır. 

Türk Müziği makamlarının da insan ruhu üzerinde büyük etkisi vardır. Bu konuda Farabi şöyle bir sınıflandırma yapmıştır.

Rast makamı: İnsana neşe-huzur verir.
Rehavi makamı: İnsana sonsuzluk fikri verir.
Kuçek makamı: İnsana hüzün ve elem verir.
Büzürk makamı: İnsana korku verir.
Isfahan makamı: İnsana hareket kabiliyeti, güven hissi verir.
Neva makamı: İnsana lezzet ve ferahlık verir.
Uşşak makamı: İnsana gülme hissi verir.
Zirgüle makamı: İnsana uyku verir.
Saba makamı:İnsana cesaret,kuvvet verir.
Buselik makamı: İnsana kuvvet verir.
Hüseyni makamı: İnsana sükunet, rahatlık verir.
Hicaz makamı:İnsana alçakgönüllülük verir.

Necip Fazıl bir konferansında masanın üzerinde duran açık çaya bakarak “Biz bunun renklisini severiz” demiştir.

Şairin naif diliyle sonlandıracak olursak; yukarıdaki verilen reçeteden biraz hicaz, biraz hüseyni, biraz rast makamı ile beraber hayatın diğer renklerini de günlük yaşantımıza katmamız sonucunda daha mutlu insan olacağımızı ve anlamlı bir hayat süreceğimizi söyleyebiliriz.

Sonuç olarak insanın da renklisi makbuldür azizim.

Biz de insanın renklisini severiz.

Sağlıcakla, hoşça kalın...

Yorumlar

Blogdaki Popüler Yayınlar

Bilim : Sanat : Toplum :

Toplumun Gelişmesinde; Bilim mi Sanat mı Daha Önemli ? Jean Jacques Rousseau tarafından 1750 yılında yazılan ''Bilimler ve Sanatlar Hakkında Nutuk/Söylev'' kitabındaki yazarın görüşü, az sonra okuyacağınız satırlardaki şahsi görüşlerime tam olarak uyuşmuyor diyebilirim. Toplumların gelişmesinde bilim ve sanat konularının rollerini eğer merak ediyorsanız hep birlikte merakımızı giderelim, ne dersiniz? Rousseau kitabında; bilimin ve sanatın insanları boş uğraşlara yönelttiğini ve erdem kavramını bitirdiğini söylüyor. Bilimin artması ve sanatın çoğalmasıyla yöneticilerin, askerlerin erdemlerini yitirmesi ve ahlaklarının bozulmasına sebep olduğunu anlatıyor.  Bu yüzden bozgun ve yenilgilere uğranıldığından bahsediyor. Hatta bir yerde ''…bize birçok bilim öğrettiniz, yüksek bilgilere ulaştırdınız; ama bütün bunların hiçbirini bize öğretmemiş olsaydınız yeryüzünde daha az mı kalabalık olacaktık?  Daha kötü mü yönetilecektik? Daha az güçlü, daha az sağlıklı, daha

Ruhunuzun bir tarafı, bırakınız 'Çocuk' kalsın !

' A nnesi gül koklasa, ağzı gül kokar' diye özetlese de şair, biz  anlatalım istedik. 'Çocuk' konusunu...                                                            ' Masum ' kimdir deseler, hemen aklımıza ilk olarak 'çocuk' gelir, öyle değil mi?  Tabii ki öyledir. Tüm çocuklar masumdur çünkü. Asya'dan Afrika'ya kadar dünyanın her köşesindeki çocuk kalbi olabildiğince masum çarpar.  Peki çocuğun minicik kalbine sığdırdığı dünyalar kadar masumiyet   neler oluyor da çocuk  büyürken  azalıyor dersiniz?  Neler oluyor da dünyada olabildiğince kötü insanlar, bunca masum çocuk varken hala kötü kalabiliyor? Bu soruların muhtelif cevapları olsa da bizim ortak bir temennimiz vardır. Bir çocuk büyürken, beyni ve kalbindeki masumiyet azalmamalı, aynı zamanda içindeki küçücük çocuğa ait ruh, hep biraz çocuk kalmalıdır.👍  Yoksa etrafındaki acımasız dünyada ne kendisine yapılan haksızlıkları unutabilir. Ne de hataları ve ihanetleri atlatabilir.... Sabah se

Mersin Bilim Köyü Projesi

    BİLİM KÖYÜ PROJESİ   2017-MERSİN Proje Koordinatörü: Ahmet YALKIN Mezitli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü MEZİTLİ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİ GELİŞTİRME BİRİMİ PROJE GEÇMİŞİ  (2015-2018) Vücudun Senindir Onu Koru Projesi (Mersin ili geneli / 360000 Öğrenci ve Öğrencilerin Velileri) Sanal Âlemde Gerçek Güvenlik Projesi (Mersin ili geneli / 360000 Öğrenci ve Öğrencilerin Velileri) Mezitli – Eğitim Liderleri Akademisi (Cumhurbaşkanlığı Protokol Eski Uzmanı / İhsan ATAÖV’ün katılımlarıyla / İl genelindeki eğitim yöneticilerine) 2015 KA101 AB Projesi – (2015 Kaynaştırma Destek Eğitim Hizmetlerinde Sınıf Öğretmenlerinin Kaynaştırma Eğitimi Konusundaki Yeterliliklerinin Artırılması Projesi/ 125000 € Hibe Bütçeli) 2016 KA101 AB Projesi – (2016 İlkokul ve Ortaokul Öğretmenlerinin Mültecilerin Eğitim Süreçlerine Dahil Edilmesi Konusunda Eğitilmesi Projesi / 88512 € Hibe Bütçeli) 2017 KA101 AB Projesi – (